Bijwerkingen van kwik in tonijn

Kwik kunnen we moeilijk vermijden wanneer we vis gaan eten. Daar hoort ook tonijn bij. De stof wordt gevormd in water omdat het reageert met bepaalde soorten bacteriën. Wanneer de tonijn gaat rondzwemmen zal hun lichaam deze kwik gaan opnemen uit het water. Ons lichaam kan bepaalde hoeveelheden kwik afvoeren uit zichzelf. Maar als we er teveel van innemen kan het lichaam dat niet meer aan en kunnen we te maken krijgen met bepaalde bijwerkingen. Wanneer we stoppen met tonijn te eten en andere voedingsmiddelen die veel kwik zullen deze bijwerkingen afnemen.
Kwik kan ervoor zorgen dat we te maken krijgen met problemen met de ogen en onze oren. We kunnen ons moeilijker concentreren en kunnen vaak dubbel of wazig zien. Ook kunnen we problemen ondervinden om iemand te horen en moeite hebben om een conversatie te voeren. Kwik kan er op termijn voor zorgen dat we blind of doof worden.
Wanneer de kwikwaarde gaat stijgen door regelmatig tonijn te eten. Dan kunnen we een aantal belangrijke zaken gaan opmerken. We zullen vooral onze oriëntatie verliezen en kunnen moeite hebben om te wandelen. Onze spieren kunnen stijf worden. Het kan zijn dat we deze symptomen enkel merken aan één kant van het lichaam. Deze signalen komen van de hersenen en betekenen dat één deel van de hersenen een te hoge hoeveelheid aan kwik heeft. Verder kunnen we te maken krijgen met problemen om te leren, praten en om te ademen.
Kinderen die snel groeien, of tijdens de zwangerschap voor de baby, kan kwik voor ernstige problemen zorgen. Het kan worden ingewerkt in de groeifase aan daardoor zorgen dat de cellen stoppen met groeien. Defecten in de hersenen en in het zenuwstelsel zijn dus een belangrijk probleem bij een te hoog kwikgehalte voor kinderen en foetussen. Als resultaat kan dat ervoor zorgen dat het hoofd kleiner is en dat de hersenen achterstand hebben opgelopen.
Alle soorten tonijn bevatten kwik, toch bevatten de verse filet soorten hogere hoeveelheden dan de reeds in blik verpakte tonijnsoorten. Het is dus beter om tonijn uit blik te eten, dan de verse variant. Hoewel daar ook controle over heerst, en die tonijn vaak wordt gekweekt kan het toch sterk verschillen waar deze is gekweekt.
Verse tonijn zouden we hoe dan ook moeten beperken tot maximaal 150 gram per week. Op die manier lopen we geen risico op een te hoog kwikgehalte.
Referentie:
https://www.health.belgium.be/nl/kwik-een-stof-met-nuttige-maar-gevaarlijke-eigenschappen